Am întrebat mai multe persoane dacă, atunci când ne referim la Street Dance, putem să zicem că este un stil de dans. Am primit destul de multe răspunsuri afirmative, asa că vom aborda în acest articol răspunsul la întrebare.

Street Dance nu este un stil de dans în sine, ci un termen umbrelă care cuprinde mai multe stiluri de dans, cu bazele proprii și istoria lor, o anumită cultură și muzică specifică pe care se dansează, și care intră sub această denumire colectivă pentru că ele se dansează pe stradă. Printre ele se numără Hip Hop, Popping, Locking, Breaking, etc.

Hip Hop Battle

Și atunci de ce se folosește termenul de Street Dance ca denumire a unui stil?

Răspunsul îl găsim dacă ne uităm în zona predării acestor stiluri, adică a cursurilor de dans. La început, stilurile din umbrela Street Dance se predau la studiourile de dans ca stiluri separate – cursuri de Breaking, Lite Feet, Popping, etc, astfel că aceste studiouri de dans erau cunoscute ca studiouri de Street Dance, diferențiindu-se de acelea unde se predau alte stiluri de dans. În timp, denumirea de Street Dance s-a păstrat, însă esența stilurilor specifice s-a pierdut, acestea începând să fie predate din ce în ce mai puțin ca stiluri de sine stătătoare.

Astfel, în prezent, se practică numirea unui curs de dans „Street Dance”, deși ceea ce se predă la curs este o coregrafie, cu mișcări diferite, aleatorii, care nu aparțin neapărat unui stil de dans.

Ceea ce publicul primește și cu ce s-a obișnuit datorită utilizării frecvente a termenului este atractiv din punct de vedere al prezentării, dar fără esența de la care a pornit, o esență un pic mai greu de înțeles și învățat decât cursurile mai comerciale de coregrafie.

Hip Hop Workshop

Contează cum prezinți un curs pentru a fi atractiv publicului larg, care cel mai probabil nu știe despre Street Dance, stiluri, baze, tehnici specifice? Cu siguranță, cu toții vrem să împărtășim dansul, să îl facem cât mai accesibil, plăcut și distractiv pentru cât mai multe persoane. Însă este de asemenea important ca informația pe care o transmitem să fie bine documentată, astfel încât cursanții să primească la curs ce li se promite, iar termenul de Street Dance să nu își piardă însemnătatea, devenind ceva ce nu este doar pentru că așa a fost folosit în studiourile de dans.

Așadar, când zicem Street Dance ne referim la un termen umbrelă care cuprinde mai multe stiluri de dans, stiluri care se dansează pe stradă. Și noi, la Street Groove Studio îl folosim momentan ca nume pentru unele dintre cursurile noastre până când piața în care vindem aceste cursuri își va îmbunătăți cunoștințele. Până atunci, la aceste cursuri, vom continua să explicăm de ce Street Dance-ul nu este un stil de dans și ce înseamnă el de fapt.

Articolul următorDance workshop cu Nanu Eduard aka Oxi