Dansul Hip Hop a apărut în Bronx, pe stradă (de unde și apartenența la termenul umbrelă de Street Styles), în clădiri abandonate și parcări, ca mișcare culturală în contextul declinului economic și al provocărilor sociale ale comunităților afro-americane și ale altor minorități din New Yorkul anilor ’70.

Ulterior, odată cu (re)deschiderea cluburilor care difuzau muzica Hip Hop, dansurile sociale de pe stradă au început să fie preluate de „crews” și încorporate în coregrafii care deschideau show-urile unor artiști precum Salt N Peppa, Will Smith și Dj Jazzy Jeff. Ce legatură are această informație cu titlul articolului nostru? Well, unul dintre coregrafii acestor show-uri a fost săptămana trecută în Cluj, la Street Groove Studio, unde a predat un workshop de Hip Hop.

Este vorba de Buddha Stretch, o figură importantă în istoria dansului Hip Hop, pentru că a contribuit la popularizarea acestui stil, luând dansurile de la vremea aceea și încorporându-le în coregrafii- astfel fiind considerat și primul coregraf Hip Hop. Trupa din care face parte în acest moment, Elite Force Crew, s-a format pe platourile de filmare ale videoclipului Remember the Time al lui Michael Jackson și a dansat alături de artiști precum MJ, Will Smith, Mariah Carey, TLC și mulți alții. Din această trupă faimoasă mai face parte și Loose Joint, care….ați ghicit, a fost în aceeași săptămână la Cluj să predea un workshop de Hip Hop și să împărtășească cu dansatorii de aici cunoștințele lui din ceea ce numim noi „real Hip Hop”- pentru că este chiar acel Hip Hop de la început, de pe stradă, din cluburile din New York, format din dansurile sociale de atunci cu muzica lor, cultura lor, fiecare cu povestea lui…

Workshop de Hip Hop cu Buddha Stretch
Învățând bazele stilului Hip Hop

Așadar, o săptămână- 2 instructori din New York care au trăit apariția fenomenului Hip Hop, 2 dintre fondatorii acestui stil de dans la Cluj. Cel mai frumos a fost faptul că workshopul cu Buddha Stretch a fost o surpriză pentru dansatorii din trupele de avansați ale Street Groove Studio, și ne-am bucurat tare să vedem fețele uimite și entuziasmate ale acestora când Buddha Stretch a apărut din senin la antrenamentul lor săptămânal. Acesta a fost un eveniment restrâns, special pentru dansatorii Street Groove.

Q&A cu Buddha Stretch

În schimb, workshopul de Hip Hop cu Loose Joint a fost deschis pentru oricine. Aici au venit chiar și persoane care nu dansează de obicei în contextul cursurilor, dar care au vrut sa primească ‘real Hip Hop vibes’. Am avut alături de noi studiouri de dans din Cluj-Napoca, Baia Mare, Timișoara, Alba-Iulia, București, și nu am putut decât să ne bucurăm că dansatorii sunt atât de pasionați, iar instructorii își asumă responsabilitatea să învețe bine stilul pe care îl dau mai departe cursanților lor. După workshop, dansatorii au avut ocazia să își testeze cunoștințele și skillurile in materie de Hip Hop la battle-ul jurizat de nimeni altul decât Loose Joint.

Hip Hop workshop cu Loose Joint

Și dacă tot vorbim de scena de Hip Hop internațională, să nu uităm că in 2-4 Decembrie dansatorii clujeni și români vor avea șansa să învețe de la instructori renumiți din Europa și să se întreacă în dans la battle-urile jurizate de aceștia la Street Groove Jam- evenimentul nostru internațional, anual, care de anul aceasta se mută în Cluj-Napoca!


Abia așteptăm să ne revedem la workshopuri, la battle, la party, la DANS! <3

Comunitatea de Hip Hop din Cluj si împrejurimi
Articolul precedentTabăra de dans Street Groove Studio x FeelGroove Dance Studio 2021
Articolul următorDe ce Street Groove Jam?